Czy można polewać mięso na grillu piwem?

Czy można polewać mięso na grillu piwem?
Czy można polewać mięso na grillu piwem?
Opublikowano:

Grill i alkohol to związek wręcz nierozerwalny. Choć alkohol na grillu zwykle się pije, istnieje także inny sposób na jego wykorzystanie – polewanie mięsa piwem. Sprawdźmy czy to dobry pomysł!

Alkohol i mięso z grilla

Coraz częściej mówi się o tym, że połączenie alkoholu i mięsa z grilla jest szkodliwe. Faktycznie, może mieć ono negatywne skutki dla układu pokarmowego, w szczególności dla trzustki i wątroby.

Kluczem do ich zminimalizowania jest zachowanie umiaru w spożywaniu tłustych potraw i piciu dużej ilości alkoholu. Grillowanie i spożywanie alkoholu z zachowaniem zdrowego rozsądku nie powinno w żaden sposób negatywnie wpłynąć na stan zdrowia.

Skoro częste spożywanie mięsa z grilla w połączeniu z piciem alkoholu nie jest najlepszym pomysłem, to czy można polewać mięso na grillu piwem?

Polewanie mięsa na grillu piwem

W przypadku polewania mięsa na grillu piwem sprawa wygląda nieco inaczej. Co prawda mięso lepiej marynować w piwie niż je nim polewać, jednak w obu tych przypadkach nie ma wyraźnych przeciwwskazań.

Dlaczego mięso lepiej marynować w piwie niż je nim polewać? Kilka godzin spędzonych w marynacie pozwoli mięsu na nabranie głębszego zapachu, smaku, a także sprawi, że będzie ono bardziej soczyste. Jednorazowe polanie mięsa piwem nie da tak wyrazistego efektu.

Jeśli nie masz czasu na kilkugodzinne marynowanie mięsa możesz nalać piwo na tackę lub folię aluminiową i dopiero ułożyć na niej mięso. Podczas grillowania alkohol będzie parował, a mięso nabierze piwnego posmaku.

Co ciekawe, okazuje się, że marynowanie mięsa w piwie może przynieść pozytywne skutki. Badanie hiszpańsko-portugalskiego zespołu chemików wykazało, że marynata z ciemnego piwa zmniejsza poziom rakotwórczych węglowodorów. Mięso, które spędziło w niej 4 godziny miało obniżony poziom węglowodorów aż o 53%!

Przepisy na marynaty z piwa 

Poniżej przedstawiamy dwa proste przepisy na marynaty piwne do mięsa, które możesz wykorzystać przygotowując potrawy na grilla.

Marynata z jasnego piwa

Składniki:

  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki. Wrzuć ją do miski i zalej oliwą z oliwek. Kolejno wsyp wszystkie przyprawy, wymieszaj. Na koniec wlej piwo i znów wymieszaj. Wybrane mięso marynuj przez kilka godzin, w zależności od intensywności, jaką chcesz uzyskać.

Marynata z ciemnego piwa

Składniki:

  • 1/3 szklanki ciemnego piwa,
  • 2 łyżki sosu teriyaki,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • Czosnek w proszku,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Do miski wlej piwo i sos teriyaki. Wsyp cukier, czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Mięso marynuj przez kilka godzin, w zależności od intensywności, jaką chcesz uzyskać.

Kalkulator promili – sprawdź poziom promili po udanym grillu

Po udanym grillu, zwłaszcza z wykorzystaniem marynat na bazie alkoholu, dobrze jest sprawdzić poziom promili znajdujący się w organizmie.

Kalkulator promili to internetowy alkomat, który pozwoli Ci na szybkie i proste oszacowanie ile promili znajduje się w Twoim organizmie. Uzupełnienie danych zajmie Ci dosłownie chwilę, a przybliżony wynik niemal natychmiast pojawi się na ekranie.

Wirtualny alkomat możesz mieć zawsze przy sobie. Korzystaj z niego tak, jak lubisz – na telefonie, tablecie czy laptopie.

Alkomat online to doskonały gadżet na spotkania ze znajomymi, na przykład na grillu.

Wypróbuj nasz kalkulator promili już dziś. A jeśli tematyka alkoholi to coś, co wyjątkowo Cię interesuje – zajrzyj do pozostałych wpisów na blogu.

Dodaj swój pierwszy alkohol: