Jakie wino do ciasta?

Jakie wino do ciasta?
Jakie wino do ciasta?
Opublikowano:

Wino – trunek o wielu barwach i wielu smakach. To właśnie bogactwo odmian sprawia, że pasuje on niemal do każdej potrawy. Tym razem przygotowaliśmy coś dla fanów słodkości, a także dla tych, którzy stoją przed zadaniem zorganizowania spotkania z deserami w roli głównej. Podpowiadamy, jakie wino do ciasta wybrać, aby podkreślić jego smak i sprawić, że kubki smakowe oszaleją z zachwytu.

Wśród ciast królują te, które na podniebieniu zostawiają wyraźną słodycz. Słodycz słodyczy jednak nierówna. Z bitą śmietaną, z czekoladą, przekładane masą – każdy z tych rodzajów ciast charakteryzuje się odmienną słodyczą i dobrze komponuje się z zupełnie innymi rodzajami wina. Te mniej słodkie ciasta, na przykład owocowe, będą tworzyć idealny duet z jeszcze innymi odmianami wina niż wspomniani, bardzo słodcy, poprzednicy.

Możemy podsumować to jednym zdaniem – ile rodzajów ciasta, tyle win. Brzmi skomplikowanie? Niepotrzebnie. W tym artykule zebraliśmy kilka najważniejszych zasad, dzięki którym w końcu będziesz wiedział, jakie wino do ciasta będzie najodpowiedniejsze.

Słodkie ciasto = słodkie wino

Przyjęło się, że im słodsze ciasto, tym słodsze powinno być wino. W przeciwnym razie trunek będzie wydawał się o wiele kwaśniejszy niż jest w rzeczywistości. Ogólna zasada wygląda więc następująco: wino powinno być co najmniej tak samo słodkie, jak deser. Inaczej sprawa ma się z kolorem wina. Czerwone, różowe, a może białe? Które z nich będzie tworzyć najlepszą smakową kompozycję ze słodkim ciastem?

Dobór koloru wina ściśle związany jest nie tylko z poziomem słodkości ciasta, ale także z jego dominującymi składnikami.

Czekoladowe ciasta, szczególnie te z mocniejszą nutą słodyczy, dobrze będą komponować się z intensywnie słodkimi, wyraźnymi winami czerwonymi.

Czekoladowe wypieki w bardziej wytrawnym, gorzkim wydaniu, a także wszelkie ciasta korzenne, takie jak pierniki, najlepszą kompozycję stworzą również z czerwonym winem, jednak tym razem ze wzmacnianym, jeszcze słodszym i cięższym.

Ciasta przekładane kremem, oblane białą czekoladą czy torty ozdobione bitą śmietaną to z kolei desery, które idealnie odnajdą się w towarzystwie białego wina, także słodkiego.

Lekkie ciasta = lżejsze wino

Nie wszystkie ciasta to synonimy słodkości. Wśród nich znaleźć można także te o owocowych, czasem nawet nieco kwaśnych, nutach. Jakie wino dobrać do tego typu deserów? Czy i tym razem warto postawić na słodkie odmiany?

Lekkie, owocowe ciasta zatracą swój smak w towarzystwie ciężkich, słodkich win. W tym wypadku lepiej zdecydować się na warianty półsłodkie, półwytrawne, a nawet musujące.

Ciasta z dodatkiem owoców, ale także wyraźną nutą nienachalnej słodyczy to deser, który odnajdzie się w parze z białym winem – półsłodkim lub półwytrawnym.

Z kolei ciasta owocowe, ale nieco mniej słodkie, w których przeważają nuty kwaskowe, doskonale uzupełni białe wino musujące o cytrusowym aromacie. Dobrym wyborem będzie na przykład muscat.

Na koniec zostawiliśmy ciasto, do którego nie sprawdzi się wino słodkie, ani nawet te półsłodkie czy półwytrawne. A przy tym ciasto, które często pojawia się na polskich stołach. Mowa o cieście drożdżowym, wyjątku od reguły, który najlepiej komponuje się z wytrawnym winem, na przykład prosecco.

Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, jakie wino do ciasta wybrać, aby całość komponowała się jak najlepiej. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć udanego spotkania, oczywiście osłodzonego ulubionym ciastem, przy lampce dobrze dobranego wina.

Chcesz, aby wino trafiło w gust Twojej wybranki? Sprawdź także 5 win, które kochają kobiety. A gdy najdzie Cię ochota na wino w plenerze, dobrze wiedzieć, jak otworzyć wino bez korkociągu.

Dodaj swój pierwszy alkohol: